Bloglar

Tam olarak kaç tasarım ilkesinin var olduğu konusunda çok fazla tartışma var. Bazı tasarımcılar 7, diğerleri 12 ve yine de diğerleri arasında bir yerde diyor. Ancak tasarım ilkeleri söz konusu olduğunda, önemli olan sayılar değildir.

Tasarım ilkeleri, tasarımcılara harika kullanıcı deneyimleri yaratan görsel olarak çekici kompozisyonlar tasarlama konusunda bir dizi yönerge verir.

Hiyerarşi, denge, birlik ve çeşitlilik gibi tasarımın temel ilkelerini takip ederek, insanların kullanmayı sevdiği dijital ürünler ve grafik tasarımlar oluşturabilirsiniz.

Her grafik tasarımcının aşina olması gereken 11 tasarım ilkesi:

  1. hiyerarşi
  2. Denge
  3. hizalama
  4. Vurgu
  5. Oran
  6. Hareket
  7. Olumsuz boşluk
  8. Zıtlık
  9. Tekrarlama
  10. Çeşitlilik
  11. Birlik

1. Hiyerarşi

Görsel hiyerarşi, iyi tasarımın hayati bir parçasıdır. Sayfanızdaki her şey aynı öneme sahip gibi görünüyorsa, hiçbir şey önemli görünmüyor. İnsanlara birinciye, ikinciye, üçüncüye vb. nelere dikkat etmeleri gerektiğini söylemek için görsel ipuçları kullanmanız gerekir.

Ölçek (öğelerin göreli boyutu) ve renk gibi şeyler aracılığıyla görsel hiyerarşi oluşturun. Tipografik hiyerarşi, farklı yazı tipleri, boyutlar ve yazı tipi ağırlıkları kullanılarak oluşturulabilir.

Buradaki nokta, sayfadaki en önemli unsurun geri kalanlar arasında öne çıkmasını sağlamaktır.

2. Denge

Bir kompozisyon içindeki denge birkaç farklı yolla sağlanabilir. Simetrik denge en basit olanıdır. Merkezi bir dikey eksenin her iki tarafındaki elemanlar temelde aynı olduğunda elde edilir. Örneğin, sayfanın her iki tarafında bulunan iki metin bloğu, bu blokların içeriği aynı olmasa bile simetrik bir denge oluşturacaktır.

Asimetrik denge , merkezi eksenin her iki tarafındaki elemanlar aynı olmadığında elde edilir. Örneğin, bir tarafta büyük bir resminiz, diğer tarafta belirgin metinle dengelenmiş olabilir. Ayrıca, iki öğeyi ayıran dikey eksen doğrudan sayfanın ortasına yerleştirilmediğinde de elde edilebilir. Bu durumda, dengeli bir görünüm elde etmek için daha dar olan öğe, daha geniş olandan daha “ağır” bir görsel ağırlığa sahip olmalıdır.

Hangi tür denge tekniğini kullanırsanız kullanın, sonuç doğru hissettirmelidir. İzleyiciye bir ahenk duygusu vermeli ve onları rahatsız etmemelidir.

3. Hizalama

Hizalama, metin veya grafik öğelerinin bir sayfada nasıl sıralandığını ifade eder. Bu, bunların kompozisyonun tamamına (sola, ortaya veya sağa hizalı) göre hizalanmasının yanı sıra birbirlerine göre hizalanması anlamına gelebilir.

Öğeler, özellikle birbirleriyle ilişkili olarak düzgün bir şekilde hizalanmadığında, kompozisyona bir kaos duygusu ekler. Rastgele ve dağınık görünüyor.

Bu tasarım ilkesi söz konusu olduğunda, öğeleri birbirine göre düzgün bir şekilde hizaladığınızdan ve başlıkların her zaman ortalanması gibi çeşitli öğelerin hizalanmasıyla tutarlı olduğundan emin olun.

Yazının devamı ve tamamı..

YAZININ TAMAMINA ULAŞMAK İSTER MİSİNİZ? O zaman  bilgi@dd-emarketing.com mail adresine isteğinizi bildirin şifrenizi e-posta adresinize alın. yazının keyfini çıkarın

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Yorumu gönder

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.